fbpx

OVER C.S. VERITAS

Veritas is met ruim 1750 actieve leden en haar 131-jarig bestaan de oudste en grootste gemengde studentenvereniging van Utrecht. Veritas is een gemengde vereniging met een sterke identiteit, die bestaat uit een combinatie van oude tradities met een hedendaags karakter. Zo dragen de leden op borrels traditionele kleding (jas-das), maar mag op de wekelijkse feestavond (de dixo op donderdag) in de Feestzaal gewone kleding worden gedragen. Op de dixo worden tot in de vroege uurtjes de nieuwste hitjes én oude klassiekers gedraaid.

0 +
ACTIEVE LEDEN

VERBANDEN

In je eerste jaar vorm je samen met 10 tot 14 personen een ongemengde jaarclub. Een vriendengroep voor het leven, waarmee je de komende jaren veel activiteiten gaat ondernemen. Denk hierbij aan samen eten, op vakantie gaan en studeren. Daarnaast zijn er ook nog verbanden waar je je met je hele jaarclub óf individueel bij kunt aansluiten. Zo zijn er disputen: dit zijn verbanden van ongeveer 35 leden waar zich elk jaar 6 tot 8 eerstejaarsleden bij aan kunnen sluiten. Ook zijn er verschillende vakdisputen: deze verbanden bestaan uit leden die dezelfde studie doen en samen, naast gezellige borrels, leuke studiegerelateerde activiteiten organiseren. Tot slot zijn er tientallen commissies waaraan je kunt deelnemen. Veritas kent een goede doelencommissie, een kookcommissie, meerdere tapcommissies, een fotocommissie, een culturele commissie en nog veel meer. Ook het organiseren van een driedaags feest, de UIT-week, een debat of een gala zijn taken die je op je kunt nemen. Nu lijkt dit allemaal erg ingewikkeld, maar waar het komt erop neer dat er voor iedereen een plekje is op Veritas.

Vrijblijvendheid

Veritas bestaat slechts door de tomeloze inzet van vele leden die vrijwilligerswerk doen in commissies. Daardoor is Veritas echt een vereniging voor en door leden. Wij hopen daarom dat je je ook graag wil inzetten voor Veritas. Wij zijn van echter van mening dat je zelf de keuze maakt hoe jij jouw lidmaatschap invult. 

Bij Veritas zijn er weinig verplichtingen ten opzichte van andere verenigingen. De ervaring leert echter dat de meeste eerstejaars graag actief worden, maar dat is dus niet verplicht. Hierdoor is een lidmaatschap bij Veritas goed te combineren met je studie, aangezien je zelf bepaalt hoe druk je bent.

EEN VERITAS-JAAR

Een Veritas-jaar zit vol met leuke activiteiten. De UIT betekent natuurlijk een week vol feesten en gezelligheid, de hele dag én nacht. Benieuwd hoe de rest van een jaar op Veritas eruit ziet? Wij hebben een aantal hoogtepunten van een Veritas-jaar op een rijtje gezet. Echter, mogelijk wijkt het aankomende Veritas-jaar hiervan af in verband met de coronamaatregelen.

Borrelweken
In september begint een borrelperiode van 10 weken. Deze periode wordt door leden gezien als één van de leukste periodes van hun hele tijd op Veritas, omdat zij hierin hun jaarclub vormen. Daarvoor wordt ongemengd geborreld: op dinsdag de mannen en op woensdag de vrouwen. Iedere woensdagavond zijn na 22:00 de mannen weer welkom voor de sjaarshouse: een dixo speciaal voor sjaarzen. Als je er dan nóg niet genoeg van hebt is er op donderdag nog de wekelijkse dixo. Dit betekent dus 10 weken veel gezelligheid, feest en nieuwe vrienden!

Gala’s, vrienden van vroeger-dagen en ouderdagen
Aan het eind van de borrelperiode vindt het eerstejaarsgala plaats: het eerste gala met je net gevormde club, alleen voor eerstejaars. Niet veel later in december is het jaarlijkse gala, een traditioneler gala voor alle leden op een mooie locatie.
In februari krijg je de kans om aan je vrienden van de middelbare school te laten zien waar jij je de afgelopen maanden mee bezig hebt gehouden, tijdens de VVV-dagen. Deze VVV-dagen, die georganiseerd worden door een commissie van eerstejaars, zullen uiteraard worden afgesloten met een dixo. Op de ouderdagen is de beurt aan je ouders, die dan Veritas en jouw nieuwe vrienden mogen leren kennen.

 

Eerstejaarsmusical en Hattrick
Verder is er jaarlijks een eerstejaarsmusical, waarin een groep talentvolle eerstejaars hun acteer- en zangtalent laten zien aan de rest van de vereniging tijdens een hilarische musical.
In maart is het tijd voor hét hoogtepunt van het jaar: de Hattrick! Dit is een driedaags feest in een bepaald thema waarvoor het hele pand geheel in stijl wordt geschilderd en verbouwd. Zowel leden als niet-leden komen in de mooiste verkleedoutfits drie dagen lang feesten met optredens van de beste artiesten.

Dies, Benefietconcert en nog veel meer
In mei wordt de verjaardag van C.S. Veritas gevierd tijdens de diesweek. Dit is een week vol met leuke activiteiten zoals een chique-diner, een zwembadfeest, een diestoneelstuk, een rally en meerdere feesten. In juni vindt in het park Lepelenburg het benefietconcert plaats. Dit is een klein festival waarvan alle opbrengsten naar een goed doel gaan.
Daarnaast hebben we door het jaar heen nog een hockeytoernooi en verschillende activiteiten met onze zusterverenigingen door het hele land, zoals het AHC Songfestival.

 

Uit deze enorme hoeveelheid activiteiten blijkt dat het leven op Veritas nooit stilstaat. Interesse gewekt? Kom dan naar Veritas tijdens de UIT-week om de sfeer te proeven of schrijf je meteen in!

WORD LID! VERITAS WACHT OP JOU